ENTER HELSINKI

Tervetuloa Helsinkiin! Juhlaviikkojen aikana kaupungin vilkkaimmat sisääntuloväylät muuntuvat yhteisiksi taidekokemuksiksi.

ENTER HELSINKI tuo rautatieasemalle, Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Länsiterminaaliin uudet ääntä ja valoa hyödyntävät ambient-taideteokset. Samalla ihmisvirtojen läpikulkureitit muuttuvat elämyksellisiksi tiloiksi, jotka kutsuvat pysähtymään arjen keskellä.

Monivuotisen ohjelmakokonaisuuden ensimmäisinä tekijöinä nähdään kolme eri taidelajeja yhdistävää taiteilijaparia. Ääntä ja kuvaa monin tavoin hyödyntävät teokset haastavat pohtimaan saapumisen, lähtemisen, odottamisen ja vapaan liikkumisen teemoja uusin keinoin.

Jon Hopkins & Ville Hyvönen

Helsingin päärautatieasema (ratapiha)

Rautatieseman ratapihalle teoksen toteuttavat Jon Hopkins ja Ville Hyvönen. Teoksessa yhdistyvät koneellinen ambientmusiikki sekä saapuvien junien liikkeeseen reagoivat valoelementit, jotka sävyttävät laiturialuetta eri tavoin päivänvalon määrän vaihdellessa.

Sukupolvensa kiitetyimpiin elektronisen musiikin artisteihin ja tuottajiin lukeutuva Jon Hopkins on työskennellyt muun muassa Imogen Heapin, Brian Enon, Coldplayn ja London Grammarin kanssa. Hopkinsin tuoreisiin projekteihin kuuluu esimerkiksi Benedict Cumberbatchin tähdittämän Hamlet-näytelmän musiikki. Kahdesti Mercury Prize -ehdokkaana olleen Hopkinsin Singularity-levy sai myös Grammy-ehdokkuuden vuoden 2018 parhaan elektronisen albumin kategoriassa.

Ville Hyvönen on elokuvan, teatterin, median ja installaatioiden parissa työskentelevä audiovisuaalinen suunnittelija, tuottaja ja kuvaaja. Hyvönen on työskennellyt laajasti elokuva-alalla ja toiminut Kristian Smeds Ensemblen teosten suunnittelijana.

Meeri Koutaniemi & Sami Yaffa: Enter Me

Helsinki-Vantaan lentoasema (juna-asemalle johtava käytävä)

Lentoaseman juna-asemalle johtavan käytävän varrella nähdään Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan valokuvaa, instrumentaalista rytmimaailmaa ja videoprojisointina koettavaa tanssia yhdistävä teos. Monitaiteinen kokonaisuus tutkii vuorovaikutusta, läsnäoloa ja satunnaisten kohtaamisten dynamiikkaa. Teos kutsuu antautumaan tanssin ennaltamäärittelemättömälle kokemukselle, ja toivottaa ohikulkijat tervetulleiksi Helsinkiin vapaassa ja uteliaassa mielentilassa.

Meeri Koutaniemi on kuusamolaissyntyinen valokuvaaja, toimittaja ja dokumentaristi. Koutaniemi on keskittynyt työssään etenkin ihmisoikeuksiin sekä kysymyksiin identiteetistä. Hän on toiminut valokuvaajana ja journalistina yli 50 maassa ja kuvannut dokumenttielokuvia useassa maassa. Koutaniemi valittiin Vuoden lehtikuvaajaksi 2012 ja 2013.

Sami Yaffa on tullut tunnetuksi Pelle Miljoona Oy:n, 1980-luvun Hanoi Rocksin, Jetboyn, Demolition 23:n ja 2000-luvulla myös New York Dollsin jäsenenä. Yaffan maailmanmusiikkiin keskittyvä SoundTracker-sarja palkittiin Kultaisilla Venloilla. Koutaniemi ja Yaffa toteuttavat Enter Helsinki -teoksen lentoaseman juna-asemalle johtavaan käytävään.

Timo Kaukolampi & Jenni Pystynen: Silent Sea

Länsiterminaali T2 (lähtöaula)

Timo Kaukolammen ja Jenni Pystysen kohti horisonttia avautuvaa näkymää kunnioittava teos Silent Sea heijastelee meren valtavuutta ja majesteettisuutta, mutta myös sen herkkyyttä ekosysteeminä. Valoa heijastavista osista rakentuva, ilmavirran mukana liikkuva aalto on pysähtynyt kesken liikkeensä, ja tilan täyttävät kaiut koneita edeltävän ajan äänimaisemasta.

Timo Kaukolampi on helsinkiläinen muusikko, tuottaja ja kokeilija, jonka elektronisista elementeistä koostuva musiikki sisältää myös orgaanisia instrumentteja ja ihmisen ääniä. Kaukolampi pyrkii musiikillaan olemaan ajaton, mutta silti vahvasti kiinni menneisyydessä, nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Kaukolammen vuonna 2017 julkaistu debyyttisoololevy 1 otti harppauksen elokuvamusiikin, ambientin ja minimalismin suuntaan. Levyllä inspiraationa toimii nuottien ja äänien välistä löytyvä tyhjyys.

Jenni Pystynen on valosuunnittelija, joka työskentelee valon kanssa eri konteksteissa arkkitehtuurista esittävään taiteeseen ja installaatioihin. Valon metafyysisestä ulottuvuudesta kiinnostuneen Pystysen suurimpana inspiraationlähteenä toimii pohjoisen päivänvalo ja sen alati muuttuva luonne. Pystynen haluaa luoda työssään voimakkaita mielikuvia sekä vaikuttaa katsojien emotionaaliseen ja tilalliseen kokemukseen valon avulla.

HUOM: Länsiterminaalin lähtöaulaan on pääsy ainoastaan laivamatkustajilla. Teokseen järjestetään neljä yleisölle avointa tutustumiskierrosta. Ilmoittautuminen kierroksille on päättynyt. 

Timo Kaukolampi kiittää: Mira Kautto, Rachael Dichter, Axel Sutinen, Petri Salo, Tuulikki Salo
Jenni Pystynen kiittää: Erno Pystynen, Jarno Talka, Veera Koskivaara, Laura Sorvari, Laura Jaakkola

 

 

Jon Hopkinsin kuva (c) Eoin Varey

Ilmainen
To 15.8. – Su 1.9.